Tijdelijk twee woningen... Wat vindt de fiscus?

02 augustus 2021

belasting dienst

Ben je al verhuisd, maar staat je oude woning nog te koop? Dan heb je in feite twee woningen op je naam. Eigenlijk mag je de hypotheekrente op een tweede woning niet aftrekken voor de inkomstenbelasting. Gelukkig is er de ‘verhuisregel’.

Verhuisregeling: toch tijdelijk renteaftrek tweede woning

Als je verhuisd bent en je oude woning is nog niet verkocht, dan is deze dus niet meer je ‘hoofdverblijf’. Volgens de hoofdregel van de Belastingdienst valt deze woning dan in Box 3, waar je geen recht hebt op renteaftrek. Voor dit soort situaties maakt de fiscus echter een uitzondering: de verhuisregeling. Die bepaalt dat je in het jaar dat je de woning verliet de rente alsnog mag aftrekken in Box 1. En ook de drie daarop volgende belastingjaren. Weliswaar betaal je nu over twee hypotheken rente, het is wel in beide gevallen ‘netto’.

Ook gunstig: maar één keer bijtelling eigenwoningforfait

Vanaf het moment dat je verhuist, hoef je bovendien voor je oude woning geen eigenwoningforfait op te geven voor de inkomstenbelasting. Dat forfait geldt alleen voor je hoofdverblijf (de woning waar je daadwerkelijk woont). Verhuis je bijvoorbeeld op 16 september, dan reken je tot die datum met de WOZ-waarde van je vorige woning. Voor de rest van het jaar telt dan de WOZ van je nieuwe verblijf. 

En als je je oude woning verhuurt?

Vanaf het moment dat je een woning die te koop staat verhuurt, ‘verhuist’ deze van Box 1 naar Box 3. Je mag de hypotheekrente dan dus niet aftrekken. Dat mag weer wel, zodra de woning weer leeg in de verkoop komt. Vanzelfsprekend tot het moment waarop de woning wordt verkocht (of de termijn van 3 jaar is verstreken - zie boven).

De verhuisregeling geldt ook wanneer je nog in je oude woning woont en nog niet in je nieuwe (omdat dit nog in aanbouw is). Of als je je nieuw gekochte woning - noodgedwongen - zelf in de verkoop zet. 

Een dubbele hypotheek is soms lastig. Je adviseur helpt je graag met een oplossing vinden.

Phone icon

bel ons op
?????

email icon

Stuur een mail naar
?????

hous icon

Bezoek ons op
?????

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op

Lees ook onze andere blogs

belasting dienst

Tijdelijk twee woningen... Wat vindt de fiscus?

03-02-2022

Ben je al verhuisd, maar staat je oude woning nog te koop? Dan heb je in feite twee woningen op je naam. Eigenlijk mag je de hypotheekrente op een tweede woning niet aftrekken voor de inkomstenbelasting. Gelukkig is er de ‘verhuisregel’.

bedrijfs logo wit

Als adviseur is het onze taak dat jij in jouw privéleven weet dat de financiële zaken goed geregeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan aansprakelijkheid- of andere schadeverzekeringen, en ook aan de meer complexe zaken als jouw hypotheek en financiële planning. Een huis kopen, trouwen of samenwonen, kinderen krijgen, studerende kinderen, stoppen met werken;  Wij helpen je zodat je goed op deze en andere gebeurtenissen bent voorbereid.

Openingstijden

Ma t/m Vr
09:00 - 17:00

Buiten kantoortijden op afspraak

Kantoorgegevens

AFM

12018404
Kifid 24396755
KVK 300.013340
Volg ons op social media
Deel deze pagina
© Dutch media lab